Μετανάστευση

Μερικά πράγματα για την κατάσταση με τους μετανάστες στην Ελλάδα…

Ας ξεκινήσουμε από την πλευρά του μετανάστη. Προέρχονται κυρίως από υπανάπτυκτες χώρες, μορφωτικό επίπεδο χαμηλό (προσωπικά δεν έχω δει κανέναν Αμερικάνο, άγγλο ή Γάλλο να έρχεται μετανάστης να βρει την τύχη του στην Ελλάδα.Οι μόνες περιπτώσεις είναι ή να παντρευτεί έλληνα/ ελληνίδα ή κανένας συνταξιούχος γερμανός να αγοράσει κανένα σπίτι στην Κρήτη και να αράξει για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του). Έρχονται λοιπόν οι Πακιστανοί, Αφγανοί κλπ γιατί πολύ απλά δεν έχουν τίποτα να χάσουν και γιατί οι συνθήκες στη χώρα τους είναι πολύ χειρότερες. Αν γινόταν πχ εμφύλιος στην Ελλάδα, αν ο κόσμος πείναγε.. αν.. αν το ίδιο θα έκαναν και οι έλληνες. Κανείς δεν φεύγει από τη χώρα του με τον διακαή πόθο να καθαρίζει τζάμια στα φανάρια και να κοιμάται με 10 άτομα με την φυματίωση να περιμένει στη γωνία.Αυτή είναι η πλευρά των πραγμάτων του μετανάστη.

Πάμε στον έλληνα. Η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης είναι ο πρώτος σταθμός των μεταναστών εξ ανατολής προς την ευρώπη.Με την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος, το οποίο μπορούσε και έπρεπε να είχε προβλεφθεί ως κλασικοί έλληνες του στιλ « έλα μωρέ βλέποντας και κάνοντας» βρεθήκαμε πάλι (περίεργο, όπως ακριβώς με το μακεδονικό πχ) μπροστά σε μια de facto κατάσταση που μας ξύπνησε από τον μακάριο ύπνο της στρουθοκαμήλου: ένας τεράστιος αριθμός αλλοδαπών για τους οποίους ξέρουμε ελάχιστα να ζουν ανάμεσά μας.

Μια χώρα που βρίσκεται στην πόρτα της Ευρώπης, και της οποίας η οικονομία ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας οφείλει να ξέρει πόσους μετανάστες χρειάζεται, πόσους μπορεί να απορροφήσει. Εδώ και μήνες συνεχίζεται μια εντελώς ποδοσφαιρική αντιπαράθεση μεταξύ αριστερών «προστατών» των μεταναστών και δεξιών του λεγόμενου πατριωτικού χώρου. Το ερώτημα δεν είναι αν οι μετανάστες έχουν ή δεν έχουν δικαίωμα να είναι στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να βρίσκονται στην Ελλάδα ακριβώς όσοι μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές – οικονομικές παραμέτρους της χώρας.

Όταν οι έλληνες έφευγαν μετανάστες στη Γερμανία, υπήρχαν οι συνθήκες απορρόφησης του εργατικού δυναμικού. Ήταν μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους και φυσικά αν η Γερμανία διαπίστωνε φαινόμενα γκετοποίησης ή αυξημένης  εγκληματικότητας θα είχε κάθε δικαίωμα να πει κύριοι σπίτια σας: ή εγώ δε μπορώ να σας απορροφήσω ή εσείς δεν θέλετε.Λογικά το κράτος που φιλοξενεί θέτει τους κανόνες που θα διέπουν την παραμονή σε αυτό.

Εμένα δε με ενδιαφέρει να ψάξω ποιος έχει δίκιο. Αυτός που λέει, μετανάστες αδέρφια μας ή αυτός που λέει έξω οι ξένοι. Εμένα με ενδιαφέρει να ζουν στη χώρα μου μόνο όσοι μπορούν να συμμετέχουν στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι δημιουργικά και χωρίς προβλήματα. Δεν είναι λοιπόν θέμα ρατσισμού. Δεν ξύπνησαν ένα πρωί οι πολίτες και τα έβαλαν με τους ξένους.

Ο ρατσισμός εκκολάπτεται λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται όταν λόγω των υπεράριθμων μεταναστών αυξάνεται η εγκληματικότητα, η ανασφάλεια ακριβώς όπως στους Άθλιους του Β.Ουγκώ αν πεινάς και παίζεται η επιβίωσή σου θα κλέψεις για να φας. Η πίτα όμως κόβεται ολοένα σε μικρότερα κομμάτια και κάποιοι αναγκαστικά μένουν χωρίς. Ταυτόσχρονα, όσο το πρόβλημα διογκώνεται,όχι μόνο υποβιβάζει το επίπεδο ζωής των πολιτών (μεταναστών και μη) αλλά εκθέτει και την Ελλάδα η οποία εμφανίζεται σαν μια ευρωπαϊκή χώρα που δε μπορεί να ικανοποιήσει βασικά δικαιώματα των πολιτών της (υγεία-θρησκευτικά δικαιώματα-κοινωνική ασφάλιση κλπ).

Το θέμα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ και για ακόμα μια φορά αποκαλύπτεται η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται όλα τα μεγάλα θέματα. Να σκάσει το πρόβλημα και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε. Θα έπρεπε με κονδύλια της Ε. Ένωσης να περιπολούνται συνεχώς τα υδάτινα σύνορα με την Τουρκία και οι λαθρομετανάστες να απελαύνονται αεροπορικώς στις χώρες τους ή να αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Τουρκία. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό με την Ελλάδα να δέχεται τις συνέπειες.

Καλώς ή κακώς η ελληνική κοινωνία είναι ευαίσθητη σε ζητήματα θρησκευτικά.

Το να έχεις λίγους μουσουλμάνους και να τους παρέχεις χώρο λατρείας δεν είναι πρόβλημα. Το να έχεις πάρα πολλούς, χωρίς τόπο λατρείας και με την ελληνική κοινή γνώμη αντίθετη στο να ανοίξουν ένα σωρό τζαμιά στην Αθήνα είναι βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Η ελληνική κοινωνία κατά τη γνώμη μου δε μπορεί και δεν πρέπει να γίνει πολυπολιτισμική με το ζόρι χάριν μιας γενικότερης politically correct θεώρησης των πραγμάτων. Η ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην ελληνική κοινωνία δεν είναι δυνατή από τη στιγμή που από ένα αστείο γεγονός (κάποιος αστυνομικός έσκισε ένα χαρτί με προσευχές από το Κοράνι…) είναι ικανοί να δημιουργήσουν εκτεταμένες ταραχές στο κέντρο της Αθήνας με την καθοδήγηση και τις ευλογίες συγκεκριμένου πολιτικού χώρου…

Η μόνη ορατή λύση είναι να τεθεί ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών που θα λαμβάνει υπόψη του τη δυνατότητα  της χώρας να παρέχει μια αξιοπρεπή ζωή σε όσους μείνουν δίνοντας παράλληλα βάση και στο «ποιοτικό» επίπεδο των μεταναστών με προτεραιότητα σε όσους θέλουν να σπουδάσουν ή έχουν κάποιο πτυχίο ή ειδικότητα σε κάποιο τομέα.Οι υπόλοιποι πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους.Η προσπάθεια ενσωμάτωσης ετερόκλητων ατόμων που προέρχονται από τελείως διαφορετικές κοινωνικές / θρησκευτικές πραγματικότητες μόνο δυσκολίες μπορεί να δημιουργήσει ενώ έχει ως επίπτωση την όξυνση των ανισοτήτων και σε τελική ανάλυση μεγαλώνει τα χάσματα μεταξύ των πολιτών κάτι που δεν είναι το ζητούμενο.

Advertisements

0 Responses to “Μετανάστευση”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Ιουλίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν.   Αυγ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
GreekBloggers.com

 

 

Macedonia Blogs

 

 

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: